تست های کنکور پایه های آوایی همسان درس پنجم علوم و فنون ادبی یازدهم
در این جلسه به ادامه اوزان همسان از درس پنجم علوم و فنون ادبی می پردازیم. همچنین نکات مهم این درس همراه با تست های کنکور بیان می گردد. برای به سوالات این جلسه باید به خوبی با وزن های شعر آشنا باشید و بتوانید با شناخت وزن یم مصراع سوالات را پاسخ دهید.
تست اول ) مصراع «مرا تا عشق صبر از دل برانده ست» با کدام گزینه هم وزن است؟
- در آن حال پیش آمدم دوستی
- به سر بایست رفتن در طریق کربلا ای دل
- سگی را گر کلوخی بر سر آید
- مور گرد آورد به تابستان
پاسخ: گزینه 3 صحیح می باشد. بهتر است برای پاسخ سریع به این سوالات سماعی هم تمرین شود ولی می توان برای پاسخ به این تست ها از تقطیع هم استفاده کرد. تقطیع مصراع « مرا تا عشق صبر از دل برانده ست» اینگونه است: - - U/ - - - U /- - -U که بر وزن «مفاعیلُن مفاعیلُن فَعولُن» است. در گزینه 1 تقطیع به صورت - - U - - U است که البته تقطیع این گزینه با تقطیع مصراع اول همسان نیست. تقطیع گزینه 2 - - - U - - - U - - - U - - - U است که تقطیع آن طولانی تر از وزن مصراع مورد سوال می باشد. اما در گزینه 3 تقطیع وزن شعر - - U/ - - - U / - - - U می باشد که هم از لحاظ سماعی و هم از لحاظ تقطیع با وزن مصراع مورد سوال همسان است. در گزینه 4 هم وزن مصراع «فاعلاتُن مفاعلُن فَعِلُن» می شود که نمی تواند پاسخ قرار گیرد.
تست دوم) با توجه به بخش حذف شده کدام خوشه هجایی می تواند جایگزین شود؟
دست فشانم چو شجر .......... همچو قمر / چرخ من از زنگ زمین پاک تر از چرخ نما
مفاعیلُن
مفتَعلُن
مستَفعِلُن
فاعلاتُن
پاسخ: گزینه 2 صحیح می باشد. در سوالاتی که مانند این گزینه جای خالی دارد، می تواند خوشه هجایی، کلمه، عبارت یا رکن و.... جایگزین قسمت حذف شده باشد. معمولا با مصراع دوم وزن را می توان به دست آورد.
تقطیع هجایی وزن مصراع دوم – U U -/ - U U-/ - U U -/ -U U – است که می شود: مفتعلُن مفتعلُن مفتعلُن مفتعلُن.
در مصراع اول نیز - UU-/ / - UU -/- UU- . با توجه به اینکه وزن مصراع اول هم مفتعلُن مفتعلُن مفتعلُن مفتعلُن است پس، پاسخ صحیح برای جای خالی گزینه 2 می باشد.
تست سوم) وزن کدام گزینه معادل چهار بار تکرار کلمه کمانگر می باشد؟
برآمد سحرگه علم بر کشیده
اگر جنگ خواهی و خون ریختن
مرا به شد آن زخم و برخاست بیم
گر انگشت طفلی ببازی به خاک
پاسخ : گزینه 1 صحیح می باشد. برای پاسخ به این سوال نخست کلمه کمانگر را به وزن عروضی آن درمی آوریم. وزن عروضی کمانگر U—می باشد. چهار بار تکرار کلمه کمانگر برابر با وزن فعولن فعولن فعولن فعولن می شود. با بررسی وزن عروضی گزینه ها در می یابیم که گزینه 1 پاسخ صحیح می باشد.
داوطلبان محترم برای آشنایی با نمونه تست های بیشتر همراه با نکات کاربردی این مطلب، می توانند به ویدئوی آموزشی این درس مراجعه کنند.
سوالات متداول
در تست های کنکور مربوط به پایه های آوایی چه مواردی به عنوان جای خالی در شعر مطرح می شود؟
در این تست ها ممکن است در سوال از شما خواسته شود که خوشه هجایی، کلمه مناسب، عبارت یا حتی رکن مورد نظر را حدس بزنید.