غلظت محلول، درصد جرمی، غلظت مولی یا مولاریته شیمی دهم فصل سوم
یکی دیگر از نمونه های غلظت، درصد جرمی و PPM می باشد. در این فیلم آموزشی، درصد جرمی و چگونگی محاسبه آن، به دست آوردن غلظت مولی از طریق درصد جرمی توضیح داده شده است.
درصد جرمی معمولا با علامت a نشان داده می شود و از رابطه ی زیر به دست می آید:
a= ( جرم حل شونده / جرم محلول) * 100
اگر بخواهیم از درصد جرمی به منظور محاسبه غلظت مولی یا غلظت گرم بر لیتر استفاده کنیم، حتما نیاز است چگالی را در اختیار داشته باشیم. بنابراین، در صورتی که چگالی و درصد جرمی محلول داده شود، با استفاده از رابطه ی زیر غلظت مولی محلول را به دست می آوریم:
m= 10ad / جرم مولی
در فرمول بالا، d نشان دهنده ی چگالی و بر حسب گرم بر میلی لیتر می باشد. فرمول ذکر شده، در تستهای کنکور سراسری بسیار مهم و کاربردی می باشد و سوالات زیادی از درس شیمی در کنکور سراسری با توجه به فرمول بیان شده، قابل حل خواهد بود.
اثبات رابطه ی بالا از نسبت های استکیومتری، به صورت زیر به دست می آید:
یکی از فرمول ها برای محاسبه ی مول، M * V برحسب لیتر بوده است. یکی دیگر از فرمول ها برای به دست آوردن مول، ضرب چگالی در حجم، تقسیم بر جرم مولی یعنی جرم مولی/(dv*1000) می باشد ، ولی چون خالص نیست باید در درصد خلوص یعنی a / 100 نیز ضرب گردد. یعنی فرمول به صورت (a*100) * (dv*1000/جرم مولی) نوشته می شود. حال دو رابطه ی ذکر شده را با هم برابر قرار می دهیم:
(a*100) * (dv*1000/جرم مولی) = M * V
با حذف V از رابطه ی بالا و ساده سازی، فرمول غلظت مولی محلول اثبات شده و به دست خواهد آمد.
سوالات متداول
درصد جرمی با چه علامتی نوشته شده و چگونه به دست می آید؟
درصد جرمی با علامت a نمایش داده می شود. برای به دست آوردن درصد جرمی، جرم حل شونده را بر جرم محلول تقسیم نموده و عدد به دست آمده را در عدد صد ضرب می نمائیم.
برای محاسبه غلظت مولی از طریق درصد جرمی، نیاز به کدام مورد است؟
بدین منظور، نیاز به داشتن چگالی می باشد. برای به دست آوردن غلظت مولی از طریق درصد جرمی، ده برابر ضرب چگالی و درصد جرمی را بر جرم مولی تقسیم می کنیم.
درصد جرمی را تعریف نمائید؟
درصد جرمی، به نوعی دیگر مقدار غلظت یک محلول را بیان می کند. در واقع، مقدار گرم جرم حل شونده در صد گرم محلول را درصد جرمی گویند.