ترتیب پر شدن زیر لایه ها، عدد کوانتومی n و l شیمی دهم فصل یک
در این ویدئو آموزشی، در مورد آرایش الکترونی، آرایش الکترونی های خاص، ترتیب پر شدن زیر لایه ها و طرح آفبا توضیحاتی ارائه شده است. برای درک بیشتر موضوعات، نمونه سوالات تستی کنکور همراه با پاسخ کاملا تشریحی ارائه شده است.
ترتیب پر شدن زیر لایه ها، بر اساس مجموع عدد کوانتومی n و l صورت می گیرد. یعنی هر چقدر n+l کمتر بشود، انرژی زیر لایه برای پر شدن کمتر است. در واقع، زیر لایه مذکور سریع تر پر می شود. در صورتی که در زیر لایه ها n+l برابر باشد، مشاهده می کنیم که کدام n کمتری دارد. زیر لایه ای که n کمتری دارد زودتر پر خواهد شد.
به طور مثال در 3d، جمع n+l عدد 5 می شود، و در 4p هم جمع n+l برابر با 5 می شود. در 4s جمع n+l مساوی با چهار می شود. می خواهیم مشاهده کنیم کدام یک زودتر پر می شوند؟
با وجود اینکه زیر لایه s مربوط به لایه چهارم می باشد، زودتر پر می شود چون n+l کمتری دارد. در بین 3d و 4p چون مقدار n+l برابری دارند، زیر لایه ای که n کمتری دارد زودتر پر می شود. بنابراین، 3d از 4p زودتر پر خواهد شد.
طرح آفبا: اساس پر شدن لایه های الکترونی را بیان می کند.
آرایش های الکترونی خاص: اگر آرایش الکترونی اتمی به یا ختم شود، باید به ، و تغییر دهیم. به آرایش قبلی (اولیه)، آرایش قابل انتظار( یا مطابق طرح آفبا)، آرایش جدید، آرایش پایدار (بر خلاف طرح آفبا) گفته می شود.
سوالات متداول
ترتیب پر شدن زیر لایه ها، بر چه اساسی صورت می گیرد؟
مجموع عدد کوانتومی n و l بدین منظور استفاده خواهد شد و ترتیب پر شدن زیر لایه ها، طبق آن صورت می گیرد.
اساس پر شدن لایه های الکترونی را چه طرحی بیان می کند؟
طرح آفبا، اساس پر شدن لایه ها الکترونی را بیان خواهد نمود. .
در ترتیب پر شدن زیر لایه ها، کدام زیر لایه زودتر پر خواهد شد؟
زیر لایه ای که n+l کمتری دارد، زودتر پر خواهد شد، اگر مقدار n+l برابری داشته باشند، زیر لایه ای که n کمتری دارد زودتر شروع به پر شدن می نماید.