زبان اردو
رشد روز افزون ارتباطات سیاسی و فرهنگی میان کشورها و ضرورت ارتباط با کشورهای همسایه و آسیایی، بیانگر ضرورت رشته زبان اردو در دوره کارشناسی است. این رشته به تربیت افرادی همت میگمارد که با فرا گرفتن مهارتهای چهارگانه درک مطلب، خواندن، نوشتن و مکالمه زبان اردو بتوانند تخصصهای لازم را به دست آورند.دانشجویان این رشته میتوانند علاوه بر معرفی ادب و فرهنگ ایران به جوامع دیگر در رسانههای همگانی به نقد و بررسی و ارائه آثار نویسندگان اردو بپردازند.
آیا میدانید که حدود 600 میلیون نفر در جهان به زبان اردو سخن میگویند و مینویسند؟البته زبان اردو، تنها زبان رسمی کشور پاکستان است اما کمابیش درتمام کشورهای شبه قاره هند فهمیده میشود و به آن سخن میگویند و در حال حاضر هزاران جلد کتاب علومانسانی و هنر به زبان اردو وجود دارد که ایرانیان میتوانند به فارسی ترجمه کرده و از آنها بهره ببرند.از سوی دیگر کشور ما برای این که بتواند ارتباطی تنگاتنگ و نزدیک با کشور همکیش و همسایه خود، پاکستان داشته باشد، نیاز به مترجمانی متبحّر درزبان و ادبیات اردو دارد. از همینرو رشته زبان و ادبیات اردو به عنوان یک رشته تحصیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ایران ارائه شده است.درسهای این رشته در طول تحصیل :
زبان شناسی عمومی، زبان اردو مقدماتی، گفت و شنودهای مقدماتی، آشنایی با فرهنگ اردو، زبان اردو پیشرفته، گفت و شنود پیشرفته، خواندن متون ساده، انشای ساده، خواندن متون پیشرفته، ساختمان دستوری زبان اردو، ترجمه متون ساده، نامهنگاری، خواندن متون مطبوعاتی، ادبیات معاصر، آشنایی و تحقیق در متون ادبی قدیم، آشنایی با مقالات انتقادی، نمایشنامه، انواع شعر اردو، سیری در ادبیات اردو، ادبیات تطبیقی ایران و اردو ، سخنرانی و یادداشتبرداری، ترجمه متون پیشرفته ، زبانشناسی اردو، مقالهنویسی، اساطیر اردو، زبان انگلیسی.
نکات تکمیلی
زبان اردو زبان کشورهاي همسايه ما پاکستان و هندوستان است و بيش از يک ميليارد متکلم در جهان دارد که بعد از زبان انگليسي و چيني از نظر تعداد متکلمين در جهان داراي رتبه سوم ميباشد.
با توجه به اشتراکات فراوان فرهنگي، تاريخي، سياسي و اجتماعي بين دو کشور ايران و پاکستان، ضرورت داشت که کرسي زبان و ادبيات اردو در دانشگاههاي ايران ايجاد گردد.
اگرچه سابقه تدريس زبان و ادبيات فارسي در دانشگاههاي کشور پاکستان به بيش از دويست سال ميرسد که در مقابل آن گسترش، ايجاد و راهاندازي رشته زبان و ادبيات اردو در دانشگاههاي ديگر ايران نيز در دست بررسي است.
همه ساله دانشجويان ممتاز گروه در مقطع کارشناسي از طرف گروه براي تحصيل در مقطع کارشناسي ارشد و دکترا به وزارت علوم کشور پاکستان معرفي ميگردند که اين روند نيز ادامه دارد.