عادت های درست مطالعه (1)
این جمله را به خاطر بسپارید، ( هر کاری راهی دارد که میتوان آن را بهتر انجام داد ). برای مطالعه کردن نیز راههایی وجود دارد که آگاهی نسبت به آنها در یادگیری و موفقیت تحصیلی شما نقش بسیار مهمی دارد. وقت گذاشتن برای مطالعه یک شرط اساسی است، اما اگر از این وقت بطور صحیح استفاده شود آن وقت نتیجه مطلوبتری خواهید گرفت. عادتهای درست مطالعه میتواند به شما کمک کند تا زودتر و بهتر یاد بگیرید، دیرتر فراموش کنید و موضوعات و مباحث درسی را باهم قاطی نکنید!
پس اگر میخواهید درسهایتان را خوب یاد بگیرید ادامه ی مطلب را بخوانید تا براساس اصول یادگیری، با عادتهای درست مطالعه آشنا شوید:
شرط اول:
شرط اول برای مطالعه این است که فرد از نظر جسمی و روحی آمادگی لازم را داشته باشد از انگیزه ی کافی برای خواندن برخوردار باشد. بداند برای چه میخواند: برای کسب علم ؟ برای مدرک ؟ برای رفتن به دانشگاه؟ برای کسب موقعیت اجتماعی؟ برای شغل آینده؟ یا همه اینها؟ و یا هرچیز دیگر! بهرحال باید آنقدر انگیزه ی فرد قوی باشد که برای مطالعه دست بکار شود! این کار باعث توجه به درس میشود که شرط اول یادگیری است.
دو گام مهم/ قبل از کلاس و در کلاس!
اول اینکه قبل از کلاس، درس جدیدی را که قرار است معلم تدریس کند به طور سطحی مطالعه کنید. این کار در فهم مطالبی که معلم در کلاس درس بیان میکند کمک زیادی میکند. دوم در کلاس درس حضور فعال داشته باشید. یعنی هم جسم و هم روحتان در کلاس باشد! اگر نمیتوانید حواستان را در کلاس جمع کنید بهتر است از صحبتهای معلم و آنچه بر روی تخته مینویسد یادداشت برداری کنید، با این کار تمرکز شما بر روی صحبتهای معلم بالاتر میرود. البته اگر پس از کلاس یادداشتهای خود را با مطالب کتاب درسی مقایسه کنید عالی میشود!
مرور کلی و طرح چند سوال اساسی
همیشه قبل از مطالعه درگیر یک موضوع یک نگاه کلی به آن موضوع داشته باشید؛ یعنی عناوین اصلی و فرعی، تعاریف، تصاویر، اصطلاحات و ... را مورد توجه قرار دهید. البته ممکن است شما قبل از کلاس و یا در کلاس این نگاه کلی را پیدا کرده باشید! سپس چند سوال اساسی طرح کنید. اینکار باعث میشود که ذهن شما به یک ذهن پرسشگر و درنتیجه جستجوگر تبدیل شود و در هنگام مطالعه ی دقیق ، تمرکز کافی برای یافتن پاسخهای سوالهای خود را داشته باشید.
درحین مطالعه فعال باشید/ حواس بیشتر بکار گیرید
اگر در هنگام مطالعه از حواس بیشتری استفاده کنید تمرکز شما بر روی موضوع بیشتر میشود. بنابراین از نوشتن، یادداشت برداری و علامتگذاری در متن غفلت نکنید! این کار باعث تمرکز بیشتر در هنگام مطالعه و درنتیجه یادگیری بهتر میشود. البته برخی از دانشآموزان بدون اینکار هم تمرکز کافی دارند اما اغلب دانش آموزان این طور نیستند!
آنچه را که میخوانید بفهمید!
در مطالعه صحیح فرد باید آنچه را میخواند درک کند، بفهمد. یعنی معنی آنچه را میخواند به طور دقیق بفهمد و ابهامی در درک و فهم آن نداشته باشد. وقتیکه شما مطلبی را میفهمید، زودتر و بهتر آن را یاد میگیرید. اگر شما مطلبی را نمیفهمید، ناتوان در فهمیدن آن مطلب نیستید بلکه نیاز به فهم پیش نیازهایی دارید که اول باید آنها را بخوانید و یاد بگیرید. پس هر موقع مطلبی را نمیفهمید مایوس نشوید بلکه خودتان یا به کمک معلمتان بررسی کنید که فهم این مطلب چه پیش نیازهایی دارد؟!
تمرین و تکرار؛ شرط به یاد ماندن مطالب
وقتی که مطلبی را یاد گرفتید برای اینکه در حافظه بلندمدت شما باقی بماند نیاز به تمرین و تکرار دارید. بدون تکرار و تمرین در عرض مدت کوتاهی مطالب آموختهشده فراموش می شود. این یک اصل یادگیری است! تکرار برای درسهای حفظی؛ تمرین برای درسهای حل کردنی ضروری است؛ در درسهای حل کردنی الگوهای حل مساله را به خاطر بسپارید. تمرین و تکرار اگر در فواصل زمانی مناسب انجام شود مطالب آموختهشده در حافظه بلندمدت شما باقی میماند.
هر کس یه جوری بهتر یاد میگیره ( سبک یادگیری )
این درست است که یادگیری و مطالعه براساس یک اصول تعریف شده انجام میشود. اما در کنار آن در روانشناسی یادگیری موضوعی به نام سبک یادگیری وجود دارد. یکی سر کلاس خوب یاد میگیره یکی وقتی خودش میخونه یاد میگیره؛ یکی وقتی کار عملی انجام میده یاد میگیره؛ یکی با همه ی سبکها میتونه یاد بگیره! دانستن سبک یادگیری کمک مهمی در کیفیت یادگیری شما دارد.
مطالب فرار به چیزی وصل کنید تا فرار نکند!
درهنگام مطالعه مطالب فرار سعی کنید آن را به چیزی وصل کنید تا فرار نکند! این یعنی تداعی معانی؛ تداعی معانی در روانشناسی به این معنی است که یک مفهوم، سلسله مفاهیمی را براساس اصل مجاورت یا مشابهت و یا تضاد به ذهن تداعی میکند. مثال: زنبور نیش میزنه بعدش سریع vanish میشه/ vanishیعنی ناپدید شدن در اینجا vanish و نیش و زنبور و ناپدید شدن به هم وصل می شوند!